søndag den 22. august 2010

Hasselnøddesmør

Namme nam! Og helt hjemmelavet...

Jeg er jo lidt af en madnørd, og vel egentlig også en kontrolfreak, og jeg har så absolut ingen tiltro til autoriteter. Derfor elsker jeg at lave tingene selv, så jeg ved, hvad der er i - og hvornår de er lavet. Hasselnøddesmør kan man ganske rigtigt købe i helsebiksen, men prisen er altså til at få øje på. Og så er der det med produktionsdatoen, som man absolut skal have for øje, når det gælder de sunde olier.

Nå, men da jeg for nogen tid siden stod i mine egne tanker, mens jeg var ved at mele nogle nødder til en portion smørcreme (yep, sundt for sig, og kage for sig, ikke?) kørte kaffemøllen lidt længere end normalt - og jeg opdagede, at jeg havde lavet nøddesmør!
Så her kommer den - hjemmelavet hasselnøddesmør:


1 god portion:

400 g hasselnødder (øko hvis man er til den side)

Nødderne skal først ristes i ovnen ved svag varme. Kom dem i en bradepande og ind i ovnen ved 170 grader i ca. 10 minutter. Tjek til dem, de må endelig ikke brænde på. De er færdige i det øjeblik hvor den tynde skal begynder at løsne sig i sirlige mønstre henover nødderne.
Lad dem køle helt af. Så skal skallerne nuldres af, enten med fingrene, eller, hvis du synes du mangler vasketøj, i et viskestykke. De afskallede nødder køres nu i blenderen og males så fint som overhovedet muligt. Herefter er det over i kaffemøllen en tur - og det er her, miraklet sker: olien skiller fra fibrene, og man får denne lækre cremede masse:
100 % nød.

Samme metode dur også for cashewnødder, men pistacier indeholder ikke olie nok til at få den cremede konsistens (så behøver I ikke eksperimentere derude...)


Blend nogle dadler og bland i nøddecremen, evt. sammen med en skefuld god kakaopulver - voila, hjemmelavet -og en del sundere- nutella.

Og det helt store hit til julekonfekten: en klat nøddesmør i en tørret dadel, overtræk med en god chokolade.


Velbekomme, siger jeg bare :)

3 kommentarer:

 1. Kære Nana
  Fantastisk opfindelse du har opdaget. Er lige nødt til at spørge, hvilken kaffemølle du har? Jeg har bare sådan en billig elektrisk. Tror du den kan bruges eller er din med håndsving?
  PS fantastisk udsendelse du var med i!
  MVH Gurli

  SvarSlet
 2. Min lille kaffemølle - en billig elektrisk, kunne ikke få ordenlig fat, men det blev til creme men en del grovere end på billedet, men har alligevel lavet nougat af det og det blev godt, bare ikke helt så cremet som købe nougat.

  Jeg malede først nødderne fint som der stod i opskriften, så kom jeg det i kaffemøllen og kørte det så fint som muligt og så fik det lige lidt ekstra med foodprocesseren igen, med en sjat vand.

  For resten - fantastik blog og helt utrolige kager ;)

  Christine

  SvarSlet