mandag den 28. juni 2010

Topsy Turvy - how to

Med erfaringerne fra den første Topsy Turvy-kage i bagagen besluttede jeg mig at gribe den slags kage an på en anden måde denne gang. Det har jeg valgt at fotodokumentere, og har strikket en lille tutorial sammen... Håber I tager godt imod den :)


Tegning af konstruktionen på kagen, her i 3 lag.
Finten er, at hver kage står på sin egen, vandrette plade, og at det er i kagen nedenunder, der får bygget den skæve effekt på.

Det er nemt at se på youtube hvordan man griber det an uden fyld, men her vil jeg gerne have creme og mousse ind mellem bundene, så det kræver lidt ingeniørarbejde. Men here goes:

Jeg har bagt bundene i 3 forskellige springformer: 24, 20 og 16 cm. Hver kage er så delt i 3 bunde og er så skåret til, lidt skitseagtigt, sådan her:
Det vil sige, at jeg står med 9 runde bunde og 6 halvmåneformede rester.
Halvmånerne skal ikke prøvesmages - dem skal vi bruge til sidst.


Først samles grundkagerne med fyld, hvor den største bund lægges nederst, og der bygges ovenpå med mindre bunde. Start med at brede nogle gode stykker vita-wrap ud på køkkenbordet, og saml kagerne på dem.
Jeg lægger dem sammen med en bærmousse og en chokoladecreme, som har ligget på køl og stivnet i 4 timer.
Når jeg samler kagerne med bund-bær-mousse-bund-nødder-creme-bund, så sørger jeg for at gøre det lidt skævt.
Når den sidste bund er lagt på, pakkes vita-wrappen godt omkring dem.
De samlede kager skal nu på køl i yderligere nogle timer for at stivne helt i de skæve former. Jeg har ladet en rest creme blive tilbage i sprøjteposen og lægger den på køl sammen med kagerne. Den skal nemlig bruges til at bygge de sidste skæve former op med.
Når de er stivnet helt, kan vi gå gang med opsmøringen og at bygge de endelige skæve former. Her er det øverste lag, der får en papbund (med en klat smørcreme så den sidder fast), bliver vendt og til sidst får en gang smørcreme. Kagen er, som I kan se, skæv i forvejen, og med cremen giver jeg lige toppen lidt ekstra skævhed. Her er det nederste lag, som jeg også har givet en papplade i bunden, vendt og smurt op 1. gang. Så har den lige været i køleren i 10 min for at smørcremen kunne stivne.
Jeg måler nu ud, hvor stor bunden på midterste lag er, for at kunne vurdere, hvordan jeg skal bygge videre på nederste kage.
Her tager jeg så resten af chokoladecremen i brug og bygger videre op, dernæst en rest kage (som jeg jo skar af bundene til at starte med: halvmånen), lidt ekstra creme og til sidst en rest kage igen. Nu er den klar til sidste opsmøring.
Samme fremgangsmåde bruger jeg på midterste lagkage, hvor jeg måler ud hvor stor bunden er på top-kagen, bygger videre med creme og kage osv.
Så en 'lille' gang fondant på kagerne :)
Det er faktisk ikke svært at montere, for fondanten lægger sig fint ind til formerne. Og den skal jo også have ekstra pynt på til sidst, så det behøver jo ikke være totalt perfektionistisk. Læg mærke til hullet, som jeg har stukket i midten med en kniv for at få luften ud.

Så skal de 3 lag samles.
Jeg stikker pinde i de 2 nederste lag, f.eks. kraftige sugerør, så kagen ikke kolapser under sin egen vægt. Og giver den lidt smørcreme eller RI mellem hvert lag for at de bliver siddende.
Så skal hullerne lige ufdfyldes. Her kan man med fordel rulle nogle reb i fondant eller andet - jeg valgte pga. tidspres at tylle den stakkels kant... Ser temmelig hjælpeløst ud ;)
Men så er den klar til det sidste pynt!
Jeg dekorerede den således:
Det er faktisk ikke sværere end det. Og den er meget stabil, på trods af sit skrøbelige udseende.

13 kommentarer:

 1. Wauw, den blev da bare lige super fin. Og hvor er det fedt at du har gidet tage dig tid til at tage billeder og beskrive dit arbejde. Tak for det;). Vil helt sikkert prøve at lave sådan en kage en dag:)

  SvarSlet
 2. næææ, en fin tutorial du har fået lavet.. og tusind tak fordi du vil dele :)

  du er super sej til at afprøve en masse nye ting.. jeg jubler altid når du blogger :)

  Knus Lene

  SvarSlet
 3. Dejlig tutorial - tak også blev der en grund mindre til ikke at prøve inden længe.

  Signe

  SvarSlet
 4. Hvor er du bare FANTASTISK...mindre kan ikke sige det :-D ... nu SKAL jeg jo prøve at lave en hehe
  Knuz Mette

  SvarSlet
 5. Tak skal I have :) Det er mig en ære at kunne bidrage med lidt i denne kageverden :D

  SvarSlet
 6. Det var lige sådan en how to do jeg savnede. Nu tør jeg selv gå i gang. Tak

  SvarSlet
 7. Kæreste Nana

  Din fine how to fik mig til at love jeg ville lave en 30 års topsy turvy til en veninde.. Men ak - det gik slet ikke som planlagt og som din fine how to beskriver.. lige så snart jeg vendte kagen om og jeg begyndte at lave ekstra kant flækkede kagerne! Måske har jeg for meget fyld? Måske er målforskelle på lagene forkerte?

  Da det endelig lykkedes at få lavet en acceptabel første gangs topsy turvy i 3 etager og vi skulle flytte den til søsterens lejlighed hvor der var plads til den samlede kage.. så skete det værste der kan ske!! - den mellemste kage skred og gled over i den del på den underste kage hvor den "svævede" så den nederste kage flækkede.. nu var gode råd dyre.. hvordan får man redet noget der er på vej til årtusindets cakewrecks?

  Jeg har ikke fået lagt "redningen" på bloggen da jeg lige har kastet mig under dynerne, og overvejer kraftigt om forsøget skal blive i gemmerne.. men min veninde påstår at den tidligere 3 etagers kage der blev til 2 er de flotteste kager hun nogensinde har fået til en fødselsdag, så hun vil nok blive skuffet hvis de ikke kommer på..

  Suk hvor ville jeg ønske jeg bare havde lavet en plain 3 etagers... så havde hun fået en smuk og lige kage..

  Frygter også hvordan kagerne ser ud indeni, nu hvor det hele er skredet...

  Jeg tror jeg vil foreslå at kagen først skal serveres efter en del drinks.. så er der nok ikke så mange der opdager noget :-P

  Godnat og god weekend!

  SvarSlet
 8. Du godeste, Pernille, sikke da et eventyr. Yaiks! siger jeg bare! Dyrt købte erfaringer... Du får den største medfølelse og forståelse herfra. Er nu sikker på, du alligevel fik det til at ligne en vidunderlig kage, trods strabadserne :)
  Men nu til problemknuseren:
  Hvor store var dine lag? Og hældte de meget på de lodrette sider? Og nok vigtigst: hvilke bunde og hvilken slags fyld brugte du?
  Det er jo bedst, hvis det er forholdsvis faste elementer, så jeg plejer at komme et ekstra blad husblas i frugtmoussen, for at være på den sikre side.
  Det lyder også, som om lagene ikke har været limet godt nok sammen, eftersom de jo skred. Brugte du måske en smørcreme, der gav efter for varmen? Eller har RIen ikke haft tid til at stivne?
  Jeg har (heldigvis) ikke været ude i noget der bare minder om det, du beskriver, så jeg må gætte mig lidt frem.
  Men her er dog nogle ektra fif til næste forsøg:
  Inden du vender kagerne om og begynder at bygge den skæve effekt ovenpå, så pensl med smeltet chokolade, evt. 2 gange, og lad det stive helt. Det er en god sikkerhedsforanstaltning, og fint stabilt inden man begynder at vende rundt på den.
  Og så har jeg været glad for at have en pind i midten af kagen, især i den i 5 lag (turde ikke andet). Min kære mand skar en plade, der kunne fungere som fad, limede fødder under og borede et hul i midten, hvor vi satte en dyvel på 1 cm og næsten så høj som kagen. Jeg skar så et hul i alle pappladerne INDEN jeg kom dem på kagerne, og da hvert lag var klar tilat blive stablet, blev de simpelthen skubbet ned over pinden, der var omrullet med vita wrap, og blev på den måde stablet. Selvfølgelig stadig med pinde imellem lagene, og med RI som kunne klistre dem sammen. SÅ kan pladerne ikke skride nogen vegne...
  Kræver dog en mindre ingeniørtegning, som man er nødt til at holde sig indenfor, så det kan gå op i sidste ende, men helt klart sikrede det mig en rolig nattesøvn :)
  Ih altså, håber da godt nok ikke du er blevet skræmt helt fra at prøve igen. Det KAN altså godt lade sig gøre, også uden de helt store bekymringer... Måske skal vi lave den næste sammen? Jeg vil godt stå og drikke drinks i dit køkken mens jeg dirrigerer :P
  Kram Nana

  SvarSlet
 9. DEAL!! Drinks og kage lyder superfestligt! Så er spørgsmålet bare hvornår? :-)

  SvarSlet
 10. Super inspirerende blog du har, tak for de dejlige billeder og "HOW TO DO"
  Irene

  SvarSlet
 11. Hej Irene,
  Tak for din kommentar. Jeg er glad du kan bruge bloggen :)
  Kh Nana

  SvarSlet
 12. Super fed how to ;) er bare lidt i tvivl om hvordan du gør det med bundene ? Altså det med halvmåne formen. Hvor store ender bundene med at være når det du har skåret noget fra. Og hvordan kan de være runde bagefter ? På forhånd tak :)

  SvarSlet
 13. Hvor er du god!!!
  Vil helt klart springe ud i projektet, når jeg får overskud til det :-)
  Skulderklap herfra :-)

  SvarSlet