mandag den 8. marts 2010

Opsmøring af firkantet kage

Jeg har lyst til at vise, hvordan opsmøring af en kage foregår hjemme i mit køkken, og i dette tilfælde er det en -rettere to- firkantede kager, vi skal se på.
Vi starter med kagerne, der er lagt sammen i formene, her lavet af en papkasse og beklædt med madpapir. Jeg har ikke fået investeret i en fancy firkantet justerbar bagering endnu... mange ting på ønskelisten... Så har en lille smule af smørcremen fået sig et vandbad og er blevet sådan semi-flydende. Jeg bruger en palminsmørcreme, her med melede hasselnødder, det er derfor den ikke er helt jævn i farven.
Nu er det nemt at smøre op på siderne og toppen af kagen. Jeg bruger en dejskraber, for det skal ikke være så præcist endnu. Erhm... jo man kan jo se hvor ujævn kanten er på den bagerste kage. Havde jeg mon overhovedet behøvet formene? Hm... Nå, det bliver dækket lige om lidt... 1. grove opsmøring er klaret. Nu er cremer og mousser lukket inde. På køl med kagerne. De er klar til 2. omgang på ca. 10 min, afhængig af hvilken frosting I bruger selvfølgelig. Så er jeg igang med 2. opsmøring. Igen, bruger bare dejskraberen. Har lige lunet frostingen, så den er en anelse blødere, men slet ikke så blød som til 1. opsmøring. Og det er bare at tage en side ad gangen, der er ingen hemmelige tricks her. Læg mærke til hjørnerne, de er ikke fyldt ud endnu, dem tager jeg mig af næste gang. Sådan. Det var 2. omgang. På køl med dem igen. Det tager måske 20 minutter før frostingen er stivnet, alt efter hvor tykt et lag vi har fået smurt på. Så er det 3. og sidste opsmøring. Denne gang luner jeg ikke cremen, og jeg har taget min handy lille spatel i brug. Seriøst - overvej nøje hvor mange redskaber I investerer i, for rigtig mange er ikke rigtig nødvendige. Det handler om at bruge dem, man har, i stedet for at fylde køkkenet med værktøj. Nå, bare lige en bemærkning... Men samme princip som før, tag jer af én side ad gangen. Og træk spatelen henover siden, så ujævnhederne bliver glatte ud. Nu kan også hjørnerne gøres færdige. Når jeg smører op, så læner jeg mig fra tid til anden ind over kagen for at tjekke, om siderne også bliver helt lige set oppefra (bare rolig, jeg har en stofble om håret. Praktisk OG smart... eller noget...) Men det var det! Sværere er det ikke. Og så kan vi pynte kagerne, komme fondant på eller hvad vi nu synes...

7 kommentarer:

 1. Tak... det var virkelig meget oplysende. Har kun smurt op en gang.. og det virker ikke optimalt. Men jeg kan godt se at hvis jeg gør det et par gange mere, så må resultatet blive en del bedre.
  Super flotte kager du laver ;)

  SvarSlet
 2. Tak for rosen :) Og er glad for at kunne hjælpe... Ja det bliver jo noget helt andet, lige så snart kagen er glat - så ser det pludselig ikke helt så hjemmelavet ud ;)

  SvarSlet
 3. Tak for denne fotosession. Det var rigtigt lærerigt, at se hvordan du gør. Nu tør man selv forsøge...
  Har du en bestemt opskrift på smørcreme - en brugervenlig en af slagsen? Eller bruger du bare "fra nettet"?

  SvarSlet
 4. Hej Nanna,
  Jeg har indtil nu ikke brugt én bestemt opskrift, men prøvet mig frem. Jeg eksperimenterer lige pt med at få lavet den ultimative smørcreme, og har snart en opskrift klar. Den skal jeg selvfølgelig nok dele med jer her på bloggen :)

  SvarSlet
 5. Tak. Jeg vil vente i spænding... Nye tips og ideer kan man jo altid bruge.

  SvarSlet
 6. Super lærerigt - tusind tak for det. Man fik jo helt lyst til at lave en kage med det samme :)
  Var det palmin smørcreme du brugte hele vejen igennem, det lød nemlig som første lag var palmin og resten var en anden frosting??
  På forhånd tak.
  -Louise
  kaos-kager.blogspot.com

  SvarSlet
 7. Louise - den viste smørcreme er vist palminsmørcreme med melede hasselnødder i... er dog ikke helt sikker, for jeg har prøvet en del opskrifter af.
  Nu bruger jeg dog udelukkende IMBCen, der også er en opskrift på herinde. Den fungerer på samme måde, og kanterne bliver lige så skarpe.

  SvarSlet